0.6 C
Olsztyn
23 Marzec 2019
reklamaNewsBar

Eko Bar

Lubisz oryginalne potrawy bezmięsne? A może dania przygotowane z polnych kwiatów? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Gotuj z EwąPe – popularną blogerką kulinarną, autorką przepisów wegańskich i wegetariańskich.

Jej potraw można spróbować w Fajnym Miejscu koło Jezioran, Kwaśnym Jabłku we Włodowie i w Moniówce w Nowym Kawkowie.

Kontakt z autorką: ewapegotuje@gmail.com

zróbcie sobie !  pyszny sok z jabłek i rokitnika ;) ps przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki owoce krzewu rokitnika są bogate w witaminę C i  co ważne dla wegan w B12 oraz m.in. w żelazo, fosfor, wapń, krzem, magnez poza tym jest...
Potrzebujesz: - 3 łyżki suszonych kurek "namoczonych" (zalać wodą i moczyć całą noc) - ok 30g kapusty kiszonej z burakiem i marchewką - 2 małe cebulki - ząbek czosnku - 3 wędzone śliwki - oliwa przyprawy: liść laurowy, 4 ziela angielskie, 2 goździki, szczypta ziaren kolendry...
potrzebujesz: - pół kilko świeżej brukselki - pół świeżego ananasa skrojonego w kostkę sos:  po 2 łyżki oliwy i syropu z agawy + 1 łyżka sosu sojowego + płatki chili wg uznanua + szczypta mielonej kolendry + sól wykonanie: kostki ananasa, małe brukselki zostawiamy...
Boczniaki są super ;) uwielbiam je! wzorem naszych prababć i babć postanowiłam zasypać je solą: - bo kiedyś właśnie tak przechowywało się grzyby ( oprócz suszenia ); w wyparzonym kamionkowym garnku układa się obficie przesypując solą następnie przykrywa talerzykiem i...
pyszny koktajl dyniowy: miksujemy : - opcjonalnie kawałek ostudzonej upieczonej dyni - około 2 szklanki mleka roślinnego - pół lub cały banan - kawałek korzenia imbiru - poł cytryny bez skórki - kilka listków szałwii
Piękna pogoda dopisuje, a w ogrodach wszystko dojrzewa szybciej. Pproponuję Wam pyszną przystawkę zamkniętą w słoju ;) wystarczy upiec pomidorki cherry ok. 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180st. ostudzić i przełożyć do wyparzonego słoika przesypując solą, doprawiając czosnkiem...
koktajl roślinny ze śliwką jarmużem i bazylią + banan + mleko ryżowe
kawior inaczej pasta - smarowidło z pieczonych boczniaków; użyłam słowa kawior ze względu na ziarnistą strukturę - ponieważ grzyby zmieliłam w tradycyjnej maszynce - jeśli użyjemy blendera wtedy powstanie pasta a jej struktura będzie już inna; potrzebujesz: - świeże boczniaki -...
 z cyklu: zrób sobie   zakwas buraczany, zdrowy, pyszny, piękny 1 kg buraków * wyszorowanych pokrojonych w plastry + ok 10 ząbków czosnku ( może być mniej jeśli nie lubicie tego pięknego aromatu ) + łyżeczka soli + kromka suchego chleba razowego...
pyszny wegański deser z kaszy jaglanej z czarną porzeczką - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody lub mleka roślinnego - 4 łyżki syropu z agawy  (lub cukru trzcinowego i do posypania wierzchu) - ok szklanka świeżych porzeczek lub powideł z...