0.6 C
Olsztyn
23 Marzec 2019
reklamaNewsBar

Eko Bar

Lubisz oryginalne potrawy bezmięsne? A może dania przygotowane z polnych kwiatów? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Gotuj z EwąPe – popularną blogerką kulinarną, autorką przepisów wegańskich i wegetariańskich.

Jej potraw można spróbować w Fajnym Miejscu koło Jezioran, Kwaśnym Jabłku we Włodowie i w Moniówce w Nowym Kawkowie.

Kontakt z autorką: ewapegotuje@gmail.com

kawior inaczej pasta - smarowidło z pieczonych boczniaków; użyłam słowa kawior ze względu na ziarnistą strukturę - ponieważ grzyby zmieliłam w tradycyjnej maszynce - jeśli użyjemy blendera wtedy powstanie pasta a jej struktura będzie już inna; potrzebujesz: - świeże boczniaki -...
potrzebujesz: - pół kilko świeżej brukselki - pół świeżego ananasa skrojonego w kostkę sos:  po 2 łyżki oliwy i syropu z agawy + 1 łyżka sosu sojowego + płatki chili wg uznanua + szczypta mielonej kolendry + sól wykonanie: kostki ananasa, małe brukselki zostawiamy...
kim chi  ilość na około 3 słoiki 0,9 L składniki: - sól,   1 szklanka - 1 duża kapusta pekińska - użyłam czerwonej - 1 rzodkiew inaczej diakon ( zamiennie może być pęczek rzodkiewki ) - pęczek szczypiorku - 2 marchewki - biała część pora - główka...
Boczniaki są super ;) uwielbiam je! wzorem naszych prababć i babć postanowiłam zasypać je solą: - bo kiedyś właśnie tak przechowywało się grzyby ( oprócz suszenia ); w wyparzonym kamionkowym garnku układa się obficie przesypując solą następnie przykrywa talerzykiem i...
Piękna pogoda dopisuje, a w ogrodach wszystko dojrzewa szybciej. Pproponuję Wam pyszną przystawkę zamkniętą w słoju ;) wystarczy upiec pomidorki cherry ok. 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180st. ostudzić i przełożyć do wyparzonego słoika przesypując solą, doprawiając czosnkiem...
 składniki: - pół szklanki nerkowców - pół szklanki pestek słonecznika - olej lniany ok 1/4 szklanki - sok z połówki cytryny - łyżeczka syropu z agawy - szczypta ziaren kozieradki - około 1.4 szklanki wody, opcjonalnie - sól do smaku ziarna płuczemy w wodzie i zalewamy gorąca wodą...
 pycha pycha pycha ;) pieczony czosnek macerowany w olejach lub oliwie - pyszna przystawka, dodatek do kanapek - bo ząbki są miękkie więc super rozsmarowują się na pieczywie,  idealne jako składnik sosów, pieczonych czy surowych warzyw...  skarmelizowany jest lekko słodki...
potrzebujesz: - 50g kaszy jaglanej - 50g kaszy quinoua - 150g świeżych boczniaków - jedna szalotka lub mała cebulka - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy przyprawy: pół łyżeczki kurkumy i ziaren kozieradki + płaska łyżeczka ziaren czarnego i czerwonego pieprzu + 2 szczypty nasion...
potrzebujesz: - 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej , ugotowanej (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) - 2 - 3 marchewki przekrojone wzdłuż - długie paski - upieczone ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni - główka czosnku...
potrzebujesz: - ok 10 sztuk mrożonych rydzy - niecałe pół szklanki fasolki mung ( przepłukać i zalać zimną woda na ok 20 min ) - dwie małe marchewki - korzeń pietruszki - 2 korzenie skorzonery ( obrać posiekać na 1 cm kawałki, zalać zimną...