pyszna przystawka i dodatek do wielu potraw / przechowywanie : w lodówce  przechowuje się super
potrzebujesz:
– 1 opakowanie boczniaków 250 g
– główka czosnku
– pół szlaknki oliwy + pół szklanki oleju lnianego
– 2 plastry cytryny ze skórką pokrojone w ósemki
– sóll himalajska + czarny pieprz w ziarnach + liście laurowe + ziele angielskie + dwie szczypty płatków chili – przyprawy dodajemy do oliwy wg uznania smakując zaprawę w trakcie możemy zrobić np bardziej pikantną lub cytrynową
wykonanie:
boczniaki i główkę czosnku w całości wykładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą i pieczmy ok 30 minut w temp. 180 st., po ostudzeniu grzyby kroimy na drobniejsze kawałki a czosnek wyjmujemy z łupinek – dodajemy przyprawy – mieszamy, dodajemy oleje – marynata gotowa / dobrze jest obciążyć zawartość marynaty aby grzyby nie pływały na wierzchu / smacznego 😉