Potrzebujesz:
– 3 łyżki suszonych kurek “namoczonych” (zalać wodą i moczyć całą noc)
– ok 30g kapusty kiszonej z burakiem i marchewką
– 2 małe cebulki
– ząbek czosnku
– 3 wędzone śliwki
– oliwa
przyprawy: liść laurowy, 4 ziela angielskie, 2 goździki, szczypta ziaren kolendry i kopru włoskiego, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka czarnego pieprz rozkruszony w moździerzu na duże kawałki,  sól do smaku;
wykonanie:
na rozgrzana patelnię z oliwą wsypujemy posiekaną cebule i czosnek, chwile smażymy następnie dodajemy kurki i lekko podlewamy wodą w której się moczyły, następnie wrzucamy przyprawy, dusimy ok 5 minut, po tym czasie dodajemy posiekana kapustę i wędzone śliwki przekrojone na pół, smażymy często mieszając, w razie potrzeby dodajemy resztę wody z moczonych grzybów lub oliwę – smażymy do miękkości /
tak przygotowana kapustę możemy zjeść z pieczywem lub ziemniakami lub użyć jako farsz do pierogów – wtedy najlepiej całość drobno posiekać;
Smacznego !
ps.
kapusta kiszona z buraczkami i marchewką od PGR Tłokowo – dzięki Łukasz i Mateusz  !
kapustę podałam z gotowanymi w mundurkach ziemniakami

NAPISZ ODPOWIEDŹ - wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji.

Wprowadź swój komentarz
Proszę podać swoje imię