składniki:
warzywa i orzechy skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku ok 40-60 min w tem 180 stopni
– pół średniej wielkości dyni
– biała część pora
– 1 cebulka
– 1 lub 2 ziemniaki
– 1 marchewka
– kawałek korzenia selera
– korzeń pietruszki
– gółwkę czosnku – do zupy używam 2-3 ząbki a reszta przydaje się do innych potraw
+ około 3/4 szklanki nerkowców
wykonanie:
po upieczeniu studzimy / w garnku przygotowujemy wywar ok 1,5 L wody zagotowujemy dodając 3 listki laurowe, świeżą trawę cytrynową – wcześniej zmiażdżoną w moździerzu, kilka ziaren ziela angielskiego – gotujemy 10 min następnie dodajemy upieczone warzywa i nerkowce + puszę mleka kokosowego oraz odrobinę chili, kurkumy, cynamon + sól , gotujemy jeszcze 5 minut, następnie miksujemy ( wcześniej wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie ) – podajemy z świeżą kolendrą lub pietruszką, smacznego !