potrzebujesz:
– 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej , ugotowanej (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody)
– 2 – 3 marchewki przekrojone wzdłuż – długie paski – upieczone ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
– główka czosnku – upieczona razem z marchewką
– 1/4 kostki wędzonego tofu – pokrojone w kostkę
– kilka orzechów włoskich
– pęczek świeżej kolendry
– oliwa z oliwek, olej lniany tłoczony na zimno, sól, czarny pieprz, ocet jabłkowy
wykonanie:
obrany czosnek , pokrojone tofu i orzechy wykładamy na półmisek skrapiamy obficie olejem lnianym i octem jabłkowym, solimy – odstawiamy; upieczona marchewkę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy ok 4 łyżki oliwy wsypujemy kaszę, mieszamy dodając marynatę z półmiska, a następnie marchewkę – przyprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku, na koniec posypujemy posiekaną świeżą kolendrą,
smacznego!