pycha pycha pycha 😉
pieczony czosnek macerowany w olejach lub oliwie – pyszna przystawka, dodatek do kanapek – bo ząbki są miękkie więc super rozsmarowują się na pieczywie,  idealne jako składnik sosów, pieczonych czy surowych warzyw…  skarmelizowany jest lekko słodki i pachnie uroczo  😉
zachęcam do przygotowania takiej marynaty :
przygotowanie:
czosnek pieczemy w całych główkach – możemy wykorzystać sytuację i włożyć je wraz z innym warzywami lub “dołożyć” do potrawy którą właśnie pieczemy ; ja upiekłam przy okazji bakłażany i część obranego czosnku zamarynowałam z posiekanym pieczonym bakłażanem;
tak naprawdę do zamarynowania czosnku potrzebujemy co najmniej jeden olej tłoczony na zimno lub oliwę z pierwszego tłoczenia + sól ;
ja użyłam soli himalajskiej, czerwonego i czarnego pieprzu,świeżych ziół: rozmarynu i tymianku; oleju tłoczonego na zimno: słonecznikowego rzepakowego z Manufaktury Olej I Musztarda;
czosnek obieramy solimy i zalewamy obficie olejami – możemy dodać plasterki cytryny – tak aby zakryły czosnek ok 1 cm nad … zjadamy czosnek i oleje 😉
przechowujemy w lodówce 😉
ps. użyłam czosnku z Mazur  – Ustronne Siedlisko