zimowa 😉 ryżowianka

potrzebujesz:
– pół szklanki ryżu użyłam jaśminowego
– 1,5 szklanki zimnej wody
– bakalie po łyżce: orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, berberys lub żurawina, jagody goji, kilka daktyli
– dwa plastreki korzenia imbiru drobno posiekane, kilka goździków + pół łyżeczki cynamonu
– małe jabłko, mandarynka, pół banana
– pół szklanki mleka roślinnego
wykonanie:
do wrzącej wody wsypujemy ryż dodajemy szczypte soli i kilka kropel oliwy + cynamon, imbir i goździki, zmniejszamy płomień przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia następnie gotujemy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy bakalie i pokrojone owoce gotujemy na małym ogniu po około 5-7 minutach wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut, po tym czasie dodajemy mleko mieszamy i np z ulubionymi powidłami, smacznego !