kawior inaczej pasta – smarowidło z pieczonych boczniaków; użyłam słowa kawior ze względu na ziarnistą strukturę – ponieważ grzyby zmieliłam w tradycyjnej maszynce – jeśli użyjemy blendera wtedy powstanie pasta a jej struktura będzie już inna;
potrzebujesz:
– świeże boczniaki – użyłam ok 1 kg
– kilka ząbków czosnku
– olej rzepakowy i słoncznikowy tłoczony na zimno + oliwa z oliwek
– sól himalajska, ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kila liści laurowych
– sok z jednej cytryny + plastry cytryny
– świeży tymianek ( niekoniecznie )
wykonanie:
boczniaki układamy na balasze + ząbki czosnku ( nie obrane ) i lekko sprapiamy oliwą
pieczemy ok 30 min w temp. 180 st,
po upieczeniu mielimy w maszynce wraz z czosnkiem – mieszamy, przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny i zalewamy olejami tak aby cała powierzchnia była dobrze przykryta – przechowujemy w lodówce, smacznego !