potrzebujesz:
– ok 10 sztuk mrożonych rydzy
– niecałe pół szklanki fasolki mung ( przepłukać i zalać zimną woda na ok 20 min )
– dwie małe marchewki
– korzeń pietruszki
– 2 korzenie skorzonery ( obrać posiekać na 1 cm kawałki, zalać zimną wodą dodając odrobinę soku z cytryny lub dodając krążek cytryny )
– 1 szalotka lub mała cebulka
– 2 ząbki czosnku
– mały pęczek świeżej kolendry ( lub natki pietruszki )
– 1/4 szklanki mleka kokosowego
przyprawy : tymianek, kozieradka, kurkuma, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta płatków chili, sól
wykonanie:
 odsączamy fasolkę z wody wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody – doprowadzamy do wrzenia zmniejszamy płomień i gotujemy ok 15 min – dodajemy szczyptę kurkumy, liść laurowy i ziele angielskie, po 15 minutach dodajemy pokrojone warzywa, mleko kokosowe, grzyby i resztę przypraw, gotujemy 10 min, solimy posypujemy świeżą kolendrą – smacznego !