bluszczyk kurdybanek
to jadalny chwast聽 馃槈 spotka膰 go mo偶na prawie wsz臋dzie na podw贸rkach przy p艂otkach na skarju lasu; zrywa膰 go mo偶na od wczesnej wiosny do jesieni; kwietnie od kwietnia do czerwca, a na stanowisku s艂onecznym jego listki przebarwiaj膮 si臋 od koloru r贸偶owego po ciemno fioletowy, zwany te偶 jest kurdybonem, kurdybanem czy ob艂膮偶nikiem
聽to ro艣lina lecznicza o dzia艂aniu goj膮cym, 艂agodz膮cym i uspokajaj膮cym;
z powodu korzennego aromatu nasze babcie powszechnie dodawa艂y je do swoich potraw: zup, kotlet贸w czy sos贸w, suszy艂y ziele i u偶ywa艂y te偶 zim膮 jako przypraw臋;
zupa z bluszcyka kurdybanka:
– 2 ma艂e ziemniaki
– 1 marchewka
– 1 korze艅 pietruszki / kawa艂ek korzenia selera
– cebulka, u偶y艂am czerwonej ale mo偶e by膰 tez bia艂a lub kawa艂ek pora
– z膮bek czosnku
– ok 3/4 szklanki posiekanego ziela kurdybanka
– 2-3 艂y偶ki oliwy
– 2-3 艂y偶ki mleka kokosowego
– 1 艂y偶ka octu jab艂kowego lub soku z cytryny
przyprawy: 2 listki limonki, 3 ziela angielskie, szczypta nasion kozieradki, 1/4 艂y偶eczki s艂odkiej papryki, kilka plastr贸w korzenia kurkumy ( lub 1/4 艂y偶eczki w proszku), s贸i i pieprz do smaku
wykonanie:
w garnku wlewamy ok 700 ml wody dodajemy listki limonki, kurkum臋 ,ziele i ziarna pieprzu, doprowadzamy do wrzenia o gotujemy ok 5 min; warzywa kroimy w kostk臋 i sma偶ymy na oliwie posypuj膮c papryk膮 cz臋sto mieszamy a偶 cebulka si臋 zeszkli, dodajmy do wrz膮cego wywaru i razem gotujemy ok 10 min na ma艂ym ogniu, nast臋pnie dodajemy mleko kokosowe i posiekanego kurdybanka – mieszamy po 2-3 minutach dodajmy ocet jab艂kowy – aromatyczna zupa gotowa !
smacznego !