Ogórecznik to piękna i łatwa w uprawie roślina w dodatku gdy ją raz zasiejecie w swoim ogródku rozsiewa się sama w następnych latach, ma piękne błękitne lub różowe małe kwiatuszki które pięknie prezentują się w deserach czy letnich sałatkach czy lemoniadach jej liście mają zapach delikatny ogórkowo-melonowy; o właściwościach leczniczych wspomaga trawienie i wzmacnia nasz układ odpornościowy od wewnątrz, działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i wygładza skórę, pomaga w problemach z dziąsłami czy w cerze z problemami naczynkowymi;  jej liście możemy używać jak szpinak, zaparzać herbatki czy dodawać do lemoniad, z nasion tłoczony jest olej; możemy też zjadać liście na surowo – uwaga listki są lekko kujące  😉
koktajl z listków ogórecznika
– mleko roślinne 1 szklanka
– pęczek listków ogórecznika
– 3 plastry arbuza
– sok z cytryny
miksujemy i wypijamy, na zdrowie!