uwierzcie że ta potrawa choć może nie wygląda … smakuje wybornie 😉 jej orientalny smak i aromat zawdzięcza przyprawom które są  dostępne w każdej kuchni;
na dwie osoby:
potrzebujesz:
– 3/4 szklanki suchej ciecierzycy ( namoczyć na całą noc w wodzie – rano odcedzić nalać świeżej wody i gotować aż zmięknie ok 30 min )
– szklanka napoju pomidorowego – użyłam sos pomidorowego ze słoika  który sama przygotowałam latem  lub wywaru warzywnego lub wody;
– 2 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego;
– 5 daktyli bez pestek ;
– dwa świeże pomidory ;
– cebula;
– 2 ząbki czosnku;
– dwie garście świeżego szpinaku;
– pęczek świeżej kolendry;
– przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki i mielonej kolendry, po pół łyżeczki: cynamonu,  nasion kuminu rzymskiego;
– 3 łyżki oliwy
wykonanie:
na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy przyprawy i poszatkowaną cebulę i czosnek – mieszamy kilka minut aż przyprawy zaczną wydzielać aromat a cebulka się zeszkli, następnie dodajemy sos pomidory i koncentrat , pokrojone w kostkę pomidory, daktyle i odsączoną ciecierzycę – dusimy ok 10-15 minut – możemy dusić na małym ogniu pod przykryciem – następnie dodajemy szpinak i połowę posiekanej kolendry  – dusimy jeszcze kilka minut i danie gotowe !
potrawę podajemy ozdobione świeżą kolendrą, smacznego !
ps. możecie użyć ciecierzycy z puszki… jeśli wolicie takową 😉  a zamiast kolendry użyć natki pietruszki – ale uwierzcie to już nie to samo…