To niesamowite mamy początek grudnia, a w ogrodzie młode pędy ogórecznika rozsiane późnym latem mają się wspaniale, spójrzcie na zdjęcia 😉
najlepiej zjadać je na surowo w sałatkach ale są też wspaniałym składnikiem koktajli,
dzisiaj proponuję Wam taki składniki do zmiksowania na ok 2 porcje:
– garść liści ogórecznika ( zamiennie może być np natka pietruszki )
– pół banana
– kawałek upieczonej dyni – użyłam piżmowej
– pół cytryny ( bez skórki )
– 1 mandarynka
– łyżeczka sproszkowanego korzenia maca
MACA – nazywana peruwiańskim żeń-szeniem to roślina uprawiana głównie w Andach, sproszkowane korzenie mają słodki i korzenny smak, sprzyja poprawie witalności i wytrzymałości – poprawia ogólną kondycję organizmu bogata w minerały i witaminy np B2;
(w postaci wysuszonej zawiera około 60% węglowodanów, 9% błonnika i ponad 10% protein. białko proszku maca zawiera 20 aminokwasów, z których 7 jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu).