Boczniaki s膮 super 馃槈 uwielbiam je!
wzorem naszych prabab膰 i bab膰 postanowi艂am zasypa膰 je sol膮: – bo kiedy艣 w艂a艣nie tak przechowywa艂o si臋 grzyby ( opr贸cz suszenia ); w wyparzonym kamionkowym garnku uk艂ada si臋 obficie przesypuj膮c sol膮 nast臋pnie przykrywa talerzykiem i dociska kamieniem – pod obci膮偶eniem ju偶 po paru godzinach z grzyb贸w i soli wytwarza si臋 p艂ynna solanka – takie grzyby mo偶emy przechowywa膰 ca艂膮 zim臋 – warunkiem jest zimna piwnica lub lod贸wka;)
przed u偶yciem grzyby musimy kilka razy wyp艂uka膰 je w zimnej wodzie aby pozby膰 si臋 nadmiaru soli lub namoczy膰 w wodzie jak 艣ledzie kilkakrotnie wymieniaj膮c wod臋;
takie grzyby s膮聽 idealnym dodatkiem do kanapek, sa艂atek czy marynat;
oto moja propozycja:
boczniaki z solanki marynowane w olejach i soku jab艂kowym
聽potrzebujesz:
– ok 0,5 kg op艂ukanych boczniak贸w z solanki
– 4 cebulki pokrojone w pi贸rka (przygotowa艂em je dzie艅 wcze艣niej aby zmi臋k艂y w oliwie i w przyprawach)
+ przyprawy聽 po 艂y偶eczce: ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 3 li艣cie laurowe, p贸艂 艂y偶eczki p艂atk贸w chili
– jab艂ko pokrojone w cieniutkie plasterki
– 3 z膮bki czosnku pokrojone w p艂atki
– 3,4 og贸rki kiszone pokrojone
– woda z og贸rk贸w kiszonych opcjonalnie
– ok 200 ml soku jab艂kowego
– 3.4 艂y偶ki octu jab艂kowego
– oliwa z oliwek + olej lniany opcjonalnie
– 4 li艣cie laurowe
wykonanie:
wszystkie sk艂adniki 艂膮czymy i mieszamy, dociskamy np talerzykiem – najlepiej zostawi膰 je na noc w lod贸wce –聽 aby przechowa膰 je d艂u偶ej radz臋 prze艂o偶y膰 do s艂oika i zala膰 wierzch oliw膮 – pycha!