o Boże ! czosnek niedźwiedzi !
wspaniała roślina, piękna, dostojna, pyszna !
zwana jest również cebulą czarownic, czosnkiem leśnym, cygańskim, babanym, psim …
czosnek w medycynie ludowej używany jest od dawna – dobroczynnie wpływa na obniżenie ciśnienia i dezynfekuje przewód pokarmowy; wspaniały w kuchni ma delikatny czosnkowy zapach i aromat;
można go spotkać dziko rosnącego w lasach  – gdzie jest pod częściową ochroną; ale na szczęście jest coraz bardziej dostępna sadzona przez ogrodników i my  sadzimy ją w swoich małych ogrodach;
najprostsze pesto na świecie:
– 2 pęczki listków czosnku niedźwiedziego
– 1/2 szklanki moczonych w wodzie nerkowców  ( przez całą noc )
( możemy też pomieszać nerkowce + migdały )
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek + olej lniany tłoczony na zimno
– 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
– sól do smaku
miksujemy do ulubionej konsystencji – ja wolę bardziej ziarnistą;
super sprawdzają się orzechy włoskie czy prażone ziarna słonecznika, możecie użyć ulubionych orzechów