mróz trzyma…  na rozgrzanie proponuję gorące mleko roślinne z przyprawami i pomarańczą podane z wykonanym przez siebie batonem bakaliowym 😉
potrzebujesz:
– mleko roślinne użyłam migdałowego  / opcjonalnie 0,5 L – dla 2 osób
– plastry korzenia imbiru i kurkumy, po kilka – opcjonalnie;
– kilka goździków
– szczypta płatków chili
– pół łyżeczki nasion annato
– kawałek kory cynamonowej
– syrop z agawy do posłodzenia
– pomarańcza –  1 krążek na kubek
wykonanie:
mleko gotujemy z przyprawami kilka minut, odstawiamy na 3 minutki aby przyprawy wydały więcej aromatu, wlewamy do kubków do każdego dodajemy krążek pomarańczy i słodzimy do smaku !
gotowe !
Annato – to przyprawa i barwnik w jednym oraz naturalne źródło żelaza, otrzymywana jest z nasion drzewa tropikalnego arnoty;  ceniona już przez Inków o kolorze ceglanym dodana do potraw barwi je na złocisto i czerwono; ma słodko – pikantny aromat więc świetnie współgra z korzennymi aromatami i smakami; polecam do przyprawienia jaglanek i owsianek;
aby zabarwić jedną filiżankę ryżu lub warzyw – 2 łyżeczki nasion wymieszaj w 2 łyżkach gorącej wody i dodaj do ryżu;