potrzebujesz:
– 50g kaszy jaglanej
– 50g kaszy quinoua
– 150g świeżych boczniaków
– jedna szalotka lub mała cebulka
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
przyprawy: pół łyżeczki kurkumy i ziaren kozieradki + płaska łyżeczka ziaren czarnego i czerwonego pieprzu + 2 szczypty nasion kopru włoskiego +  płaska łyżeczka czarnego sezamu + sól do smaku + świeży lub suszony tymianek ( może być kolendra lub natka pietruszki )
wykonanie:
obydwie kasze łączymy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, następnie wsypujemy do wrzącej wody ( 1 porcja kaszy na 2 porcje wody ) dodajemy kurkumę i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę – odstawiamy do ostygnięcia;
ugotowaną kaszę, boczniaki, szalotkę, czosnek mielimy w młynku wraz z przyprawami – masę musimy dobrze wymieszać i doprawić solą – dodajemy oliwę i wykładamy masę do foremki – wierzch smarujemy odrobiną oliwy i posypujmy sezamem i tymiankiem – pieczemy w temp. 180 stopni 40 minut
ps. użyłam okrągłej foremki średnicy 18 cm