13 C
Olsztyn
26 kwietnia 2024
reklama
Strona główna Biznes Browar w stodole

Browar w stodole

2377
Browar Ukiel/ Fot. Newsbar.pl
Browar Ukiel/ Fot. Newsbar.pl

Rośnie popularność małych browarów. Miłośnicy piwa produkują złocisty napój nawet w warunkach domowych. Właśnie w ten sposób zaczynali dwaj udziałowcy nowego Browaru Ukiel, położonego w olsztyńskim Gutkowie.

W 2014 dwaj panowie, którzy na co dzień pracowali w firmach motoryzacyjnych, w skromnym garażu na Kolonii Mazurskiej w Olsztynie, zaczęli ważyć pilznery, stouty, grodziskie i piwa nowofalowe. Piwa warzone domowym sposobem robiły furorę wśród znajomych od Olsztyna przez Warszawę, po Lublin i Kraków.

Maciej Uszpolewicz objaśnia zasady warzenia piwa. Fot. Newsbar.pl
Maciej Uszpolewicz objaśnia zasady warzenia piwa. Fot. Newsbar.pl

Dwaj przyjaciele Maciej i Leszek znaleźli inwestora i wspólnie, w starym siedlisku uruchomili mini browar. Pierwszy rozlew piwa nastąpił 8 listopada 2017 roku. Docelowo ma tu powstawać 7 tys. litrów piwa miesięcznie.

Jeszcze przed oficjalnym otwarciem browaru jego właściciele mieli niesamowite szczęście. Wysłali na Targi Poznańskie próbki piwa, które właśnie wchodziło do produkcji. Jury smakujące anonimowe piwo przyznało olsztyńskim przedsiębiorcom pierwsze miejsce w konkursie piw rzemieślniczych.

-Sercem browaru jest dwunaczyniowa warzelnia, w leżakowni znajduje się siedem zbiorników o pojemności 10 hektolitrów każdy. Ważymy z pasją – dodaje Maciej Uszpolewicz, który wraz z Leszkiem Gołaszewskim rozkręcał browar w Gutkowie. -W przyszłości planujemy przynajmniej jeden budynek gospodarczy przyległy do browaru zaadoptować na pijalnię szlachetnych gatunków piwa.

 Obejrzyj zdjęcia z Browaru Ukiel